Valg av hunderase

Vurderer du å kjøpe hund, men er usikker på hvilken rase som passer deg best? Det finnes mange hunderaser å velge blant – både store og små. Les videre for noen gode tips til valg av hund!

Størrelse

Det kanskje første du bør tenke på er hundens størrelse. Hunder finnes i et vidt spenn av størrelser – alt fra den lille chihuahuaen til den enorme irske ulvehunden eller grand danois. Bor du på en stor gård med masse uteplass har du plass til en stor hund om du vil, men i en liten sentrumsnær leilighet passer det kanskje best med en liten eller middels stor hund.

Stell

Ikke alle hunder skal ha likt stell. Noen hunder krever hyppig børsting av pels, mens andre er enklere å stelle – med kort pels. De fleste hunderaser krever også stell i form av negleklipp og salve på potene om vinteren. Noen raser er mer robuste enn andre, men alle krever stell i form av grunnleggende ting som vann, mat og kjærlighet. Her kan du lære alt om hunder og hvordan du steller dem, samt andre gode tips!

Lynne

Noe annet som er veldig viktig å ta hensyn til ved valg av hund, er dens lynne – altså oppførsel. Noen raser er for eksempel kjent for å være familievennlige, som golden retrievere, mens andre raser har et rykte for å være mer aggressive eller uforutsigbare. Heldigvis er de mest aggressive hunderasene forbudt her i Norge, så du trenger ikke bekymre deg for mye for dette.

Husk likevel på at enhver hund kan finne på å bite dersom den blir redd, så ikke la små barn være alene med hunden uten tilsyn. En hund er og blir et dyr, selv om den kanskje føles som et vanlig familiemedlem. Med sosialisering og kjærlighet er de fleste hunder snille!